Category: elbasan

Çfarë ndodh në qytetin tim? Bashkitë përjashtojnë qytetarët nga vendimmarrja, shmangin konsultimet publike

Çfarë ndodh në qytetin tim? Bashkitë përjashtojnë qytetarët nga vendimmarrja, shmangin konsultimet publike

Resul Baleta dhe banorë të tjerë të fshatit Gur i Bardhë u thirrën nga Bashkia e Matit në konsultime publike, dy vjet pasi Këshilli Bashkiak i Matit, kishte vendosur ndërtimin e një hidrocentrali në fshat. Konsultimi publik, rrëfen ai, u zhvillua në 2019 dhe pavarësisht se 95 përqind e pjesëmarrësve ishin kundër projektit, ata edhe […]

Dritëhijet mbi HEC-et në Librazhd/ Jeta rurale futet në “tub”, duke vjedhur perspektivën e zhvillimit

Dritëhijet mbi HEC-et në Librazhd/ Jeta rurale futet në “tub”, duke vjedhur perspektivën e zhvillimit

Togëzi është një ndër fshatrat ku u ndërtua hidrocentrali i parë në Librazhd. I ndodhur mes 2 HEC-esh, atij të Rrapunit 1 (degë e lumit Shkumbin) dhe Rrapunit 2 (Kuturman, fshat), pasojat e marrjes së ujit kanë krijuar një “shkretëtirë” jetësore, ekonomike dhe mjedisore. HEC-et kanë transformuar jetët e banorëve, si dhe kanë vrarë zhvillimin […]

Bashkia Librazhd si shembull për mungesën e një kuadri rregullator të plotë dhe shkeljes së ligjit pa ndëshkim

Bashkia Librazhd si shembull për mungesën e një kuadri rregullator të plotë dhe shkeljes së ligjit pa ndëshkim

Fotot me një investim publik në Bashkinë e Librazhdit gjenden në adresën e facebook të deputetit të mazhorancës, Taluant Balla, një dukuri tejet e përhapur dhe dominante gjatë fushatës zgjedhore të zgjedhjeve Parlamentare të 25 prillit 2021, për shumë kandidatë në qarqeve të ndryshme të Shqipërisë. Kjo situatë ka ardhur si pasojë e boshllëqeve të […]

Kur sistemi publik shëndetësor ‘sëmur’ dhe jo shëron

Kur sistemi publik shëndetësor ‘sëmur’ dhe jo shëron

Qeveria shqiptare jo pak herë ka marrë nota të ulëta dhe është kritikuar nga organizata ndërkombëtare shëndetësore në raporte të ndryshme për mungesën e infrastrukturës dhe investimeve përsa i përket sektorit të shëndetësisë. Qeveria aktuale e cilëson shëndetësinë një ndër sfidat më të mëdhaja e më të vështira, duke veçuar se Programi Rilindjes në Shëndetësi […]

I njëjti mall, çmime të ndryshme, etiketa të ndryshme

I njëjti mall, çmime të ndryshme, etiketa të ndryshme

Aishja, 60 vjeç, banore në qytetin e Elbasanit, blen rregullisht krahë pule (ose kofsha pule), në dyqanin afër shtëpisë. Ajo mendon se ato pula janë rritur në Shqipëri dhe janë shumë cilësore. Shitësja (pronarja e dyqanit), i thotë se janë produkte vendi, pavarësisht se në etiketë mungon ky informacion. Aishja kontrollon çdo produkt për etiketën, […]

Rreziku nga shpopullimi i fshatrave

Rreziku nga shpopullimi i fshatrave

Sonte “31 Minuta” ju tregon dramën e braktisjes së fshatrave dhe rrezikun e rënies ekonomike për zona të tëra. Ekspertët thonë se rrezik i shtuar nga shpopullimi është humbja e traditës së bujqësisë dhe blegtorisë

Projekti i harruar për Shkumbinin!

Projekti i harruar për Shkumbinin!

Lumenjtë shqiptarë janë thuajse të tërë të ndotur dhe ne shumë raste dora e njeriut i kthen ata në vendmbledhje mbeturinash. Por për të evituar këtë situatë, 4 vjet më parë qeveria shpenzoi mbi 100 milionë lekë për një projekt në Shkumbin. Projekti thuhet se dha rezultat vitin e parë, për aq sa funksionoi, por […]

Shkolla me vetëm një klasë e 8 nxënës

Shkolla me vetëm një klasë e 8 nxënës

Një shkollë në fshatin Kodër Bujaras në Elbasan ka vetëm 8 nxënës, nga klasa e parë tek e pesta. Përtej mureve të rrënuar, ata bëjnë mësim në një ambient të përbashkët, në një klasë kolektive dhe shpesh fëmijët presin radhën që mësuesi të mbarojë me nxënësit më të vegjël për të bërë mësim me ata […]