Category: shqiperia

Minatorët e padukshëm të Tropojës

Minatorët e padukshëm të Tropojës

Subjektet e licencuara nxjerrin krom pa minatorë, ndërkaq banorët e zonës rrezikojnë jetën për të siguruar të ardhura për familjet e tyre. A. H., 62 vjeç, zgjohet çdo mëngjes, merr kazmën, karrocën, lopatën, dorezat, pak ushqim dhe niset për në vendin e punës. Pasi ecën rreth 15 minuta nga shtëpia, përpara fillojnë t`i shfaqen kodrat. […]

3.5 milionë euro për klasat “inteligjente” pa internet

3.5 milionë euro për klasat “inteligjente” pa internet

Projekti për kryerjen e mësimit përmes tableteve elektronike u mbështet nga dy qeveri, por rezulton i pazbatueshëm për shkak të mungesës së infrastrukturës në shkollat shqiptare.  Stiven P. është nxënës në gjimnazin “Sami Frashëri” në Tiranë dhe për pasojë pesë nga lëndët mësimore në klasën e tij duhet t`i kryente përmes tableteve elektronike. Por, pavarësisht […]

64 milionë USD për 20 km me tren

64 milionë USD për 20 km me tren

Hekurudhat shqiptare sot ofrojnë më pak se 20 kilometra linjë transporti udhëtarësh, në një kohë kur financimet e buxhetit, grantet dhe kreditë për zhvillimin e tyre kanë qenë të pandërprera dhe trashëgimia nga e shkuara, e konsiderueshme. Hekurudhat shqiptare kanë pasur më shumë se 64 milionë dollarë të ardhura në dispozicion gjatë 24 viteve të […]

Regjistri elektronik i shëndetësisë, një histori dështimi

Regjistri elektronik i shëndetësisë, një histori dështimi

Identiteti i çdo qytetari shqiptar dhe diagnozat e tyre shëndetësore duhet të ishin të digjitalizuara që prej dhjetorit të vitit 2016 në një regjistër të unifikuar elektronik, për të cilin u shpenzuan 14 milionë euro. Shqiptarët tashmë duhet t`i kishin të dhënat e tyre shëndetësore të ruajtura në një regjistër elektronik, ku me lehtësinë e […]

Futboll në të zezë

Futboll në të zezë

Kontratat e paplotësuara, pagat e vonuara me muaj, si dhe sigurimet shoqërore dhe shëndetësore të papaguara prej vitesh kanë zhytur në informalitet pjesën dërrmuese të klubeve shqiptare të futbollit.  Një investigim i PSE zbulon se futbolli shqiptar është i zhytur në informalitet dhe kontratat e lidhura me futbollistët nuk zbatohen. Dhënia e pagave në afatin […]

Kur aborti dhe jeta kalojnë përmes farmacive

Kur aborti dhe jeta kalojnë përmes farmacive

Ndërprerja e shtatzënive, pilula rezulton të jetë një praktikë e dalë nga kontrolli duke rrezikuar çdo ditë jetët e vajzave dhe të ardhmen e tyre riprodhuese. Klodjana B. u pushtua nga hemorragjia për gjashtë orë me radhë, teksa ndodhej në shtëpi e vetme dhe nuk kishte askënd që t`i kërkonte ndihmë. 20-vjeçarja Jonada H. ra […]

Arrëza, fshati i humbur në sup të Dardhës

Arrëza, fshati i humbur në sup të Dardhës

Ua ka rrahur ndonjëherë veshin një fshat me emrin Arrëzë? Mbase nuk keni dëgjuar shumë për të, pasi stinët janë kujdesur ta fshehin mes dhjetëra ngjyrash për sytë e kureshtarëve. Pranvera e mbulon me petale lulesh, vera me gjelbërimin e pemëve, vjeshta me arin e gjetheve, ndërsa dimri e struk bukur mes bardhësisë së dëborës. […]