Category: Vëzhgime

Tirana “kantier” ndërtimi dhe kryeqytet i “ndotjes”,  në 2020 u dha 1 leje ndërtimi në çdo 42 orë

Tirana “kantier” ndërtimi dhe kryeqytet i “ndotjes”, në 2020 u dha 1 leje ndërtimi në çdo 42 orë

Është e hënë, java fillon me shpejtësi në Tiranë. Në rrugën “Kongresi i Manastirit” ndodhen shumë ndërtesa banimi dhe mes tyre edhe gjimnazi “Andon Zako Çajupi”. Fare pranë gjimnazit ndodhet dhe një kazan plehrash, i cili, që pa nisur mirë dita, është i tejmbushur. Situatë e njëjtë edhe në zonën e rreth-rrotullimit te Pazari i […]

18 muaj COVID: Protokolle jopublike, kufij pa kontroll dhe kosto për qytetarët!

18 muaj COVID: Protokolle jopublike, kufij pa kontroll dhe kosto për qytetarët!

Me shpërthimin e pandemisë COVID-19 në rang botëror, edhe Shqipëria, si gjithë vendet e rajonit, u përball me një rritje të numrit të personave të infektuar, të cilët në fillim të këtij viti çuan në pothuajse kolaps të sistemit spitalor! Shumë persona zgjodhën të kurohen në ambiente shtëpiake dhe spitale private dhe shpeshherë përdorën medikamente […]

Kampionët e Shqipërisë/ Sportistët përballë indiferencës së shtetit: Ne sjellim medalje, por marrim “thërrime”

Kampionët e Shqipërisë/ Sportistët përballë indiferencës së shtetit: Ne sjellim medalje, por marrim “thërrime”

Janë të shumtë sportet shqiptare që janë lënë në harresë ose që mbijetojnë në kushte shumë të vështira. Një prej këtyre sporteve që praktikohet është Bilardo. Edhe pse më së shumti shumë njerëz e shohin si një lojë për t’u dëfryer dhe kaluar kohën e lirë, ky sport nuk është i tillë për të talentuarin […]

Mbetjet urbane “ndotin” Durrësin, kontrata të dyshimta me kosto marramendëse përballë rrezikut të shëndetit të banorëve

Mbetjet urbane “ndotin” Durrësin, kontrata të dyshimta me kosto marramendëse përballë rrezikut të shëndetit të banorëve

Prej muajsh Durrësi ndodhet në gjendje kolapsi prej mbetjeve urbane. I gjithë sezoni turistik kaloi me probleme për pastrimin e qytetit. Lagjet dhe njësitë administrative pastrohen, vetëm kur tejmbushen kontejnerët dhe trotuari ose rruga përreth. Vëzhgimi në muajin korrik deri në shtator të vitit 2021 tregoi se kulmi arriti pikërisht në korrik dhe zonat më […]

Eventet e pandemisë/ Urdhër kishte, por mbyllej një sy…

Eventet e pandemisë/ Urdhër kishte, por mbyllej një sy…

Pandemia Covid-19 pati fillimet e saj në muajin nëntor të vitit 2019.  Në mars të 2020 një udhëtar nga Italia drejt Shqipërisë u regjistrua si pacienti zero në vendin tonë. Qeveria shqiptare u vendos në mënyrë të menjëhershme nën ndikimin e presionit publik për të ndërrmarrë masa për të mbrojtur qytetarët, duke parë se gjatë […]

Transporti publik në Tiranë mes problemeve të panumërta dhe përpjekjes për t’i zgjidhur përmes importimit të autobusëve të përdorur, hibridë

Transporti publik në Tiranë mes problemeve të panumërta dhe përpjekjes për t’i zgjidhur përmes importimit të autobusëve të përdorur, hibridë

Në këto ditë nëntori me temperatura të pazakonta, dhe mbipopullimit në një qytet si Tirana, që po arrin në afro 1 milion banorë, lëvizja urbane është kthyer në një sfidë. Përdorimi i transportit publik, urban është zgjedhje e detyruar çdo ditë për mesatarisht 200,000 qytetarë. Kjo sfidë është rënduar dhe më tej kohët e fundit, […]

Industria e kromit mban nën shfrytëzim dhjetëra gra në Bulqizë

Industria e kromit mban nën shfrytëzim dhjetëra gra në Bulqizë

Lindita Rama niset çdo mëngjes drejt stogjeve të kromit në Bulqizë me një kazmë në dorë dhe të shoqin invalid përkrah. Gruaja 53-vjeçare thotë se rropatet prej 13 vitesh në kërkim të ‘arit të zi’ –një punë e rrezikshme dhe shpeshherë e paregjistruar, por që i siguron familjes së saj të ardhura minimale prej nëntë […]

Rindërtimi i shkollave në Tiranë, probleme me vonesat dhe harxhime të pajustifikuara

Rindërtimi i shkollave në Tiranë, probleme me vonesat dhe harxhime të pajustifikuara

Nëse kryen një kërkim të thjeshtë në rrjet, informacionin për shkollat e reja apo të rikonstruktuara me fondet e Bashkimit Evropian në Shqipëri e gjen me lehtësi. Kërkimi i informacionit për shkollat që po ndërtohen me fondet publike nga ana tjetër (përfshirë informacionin publik mbi procedurat e financimit dhe rindërtimit), është një sfidë më vete. […]